De Franse kunstenaar Rosa Bonheur (1822-1899) was een van de beroemdste kunstenaars in de 19de eeuw. Ze werd vooral bekend door haar doorvoelde, monumentale schilderijen van dieren.
Rosa Bonheur. De kracht van het dier is de eerste tentoonstelling over deze kunstenaar in Nederland. In de tentoonstelling staan haar liefde voor dieren en haar gedetailleerde werkwijze centraal.
Landschapsstudies, tekeningen, olieverfschetsen en sculpturen laten zien hoe ze te werk ging. Die werken sluiten aan bij de verzameling van Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten, die veel schetsmatige werken van collega-kunstenaars verzamelden.
Workshops, rondleidingen en lezingen
- Tekenworkshop De kracht van het dier
- Rondleiding Koeien in de collectie
- Dierendag in De Mesdag Collectie
- Lezing door Renske Suijver
- Lezing door Maaike Rikhof
Kracht en ziel
Bonheur woonde op haar landgoed bij het bos van Fontainebleau. Op haar erf hield ze onder meer schapen, honden, paarden, vogels, apen en leeuwen. Zij geloofde dat dieren een ziel hadden, wat voor die tijd een vooruitstrevende opvatting was.
Om haar onderwerpen zo goed mogelijk te leren kennen, maakte ze vele schetsen en studies voordat ze aan haar grote schilderijen begon. Ze wilde de dieren zo objectief mogelijk afbeelden, en tegelijkertijd doordringen tot hun ziel. Zo ontwikkelde Bonheur een unieke stijl, waarin ze de vrije kracht en ziel van de dieren uitdrukte.
Wie was Rosa Bonheur?
Rosa Bonheur was een onafhankelijke vrouw die een onconventioneel leven leidde, zeker voor 19de-eeuwse begrippen. Zij leefde samen met haar vriendin Nathalie Micas, en later met de Amerikaanse kunstenaar Anna Klumpke. Bonheur wordt nu beschouwd als een van de voorlopers van het feminisme.
Ze was de eerste vrouw die benoemd werd tot Officier van het Légion d’honneur, de hoogste Franse onderscheiding. In de 20ste eeuw raakte ze bij het grote publiek vergeten, maar de laatste jaren wordt haar werk weer gewaardeerd.
Tekenworkshop De kracht van het dier
Rosa Bonheur was een vrijgevochten en zelfstandige vrouw voor wie dieren centraal stonden. Ze probeerde letterlijk en figuurlijk heel dichtbij dieren te komen en maakte uitgebreide getekende en geschilderde studies waarbij ze een dier vanuit alle hoeken schetste. In deze tekenworkshop oefen je zelf met (vacht-)uitdrukking en met verschillende houdingen om, net als Rosa Bonheur, zo krachtig mogelijk de dieren weer te geven.
Wanneer:
- zaterdag 21 september
- zondag 17 november
- vrijdag 13 december
- zaterdag 11 januari
Rondleiding Koeien in de collectie
Een rondleiding door zowel de tentoonstelling ‘Rosa Bonheur. De kracht van het dier’, als door de vaste collectie van het museum. Schilders zochten in de 19de eeuw veel de natuur op, lieten zich inspireren door de dieren in het wild, of het vee van de boeren. Zoals ook Rosa Bonheur dat deed. Voor deze bijzondere rondleiding heeft ook kunstenaar Marleen Felius geadviseerd. Haar specialiteit is het onderzoeken en schilderen van koeienrassen wereldwijd. In de rondleiding kijken we op een nieuwe, andere manier naar kunst – geïnspireerd door zowel Rosa Bonheur als Marleen Felius.
Wanneer
- donderdag 26 september
- woensdag 16 oktober
- zaterdag 9 november
- zondag 1 december
- zaterdag 28 december
- zondag 5 januari
Dierendag in De Mesdag Collectie
In het weekend van 4, 5 en 6 oktober vieren we Dierendag in De Mesdag Collectie. Er zijn verschillende gratis workshops en rondleidingen voor bezoekers van het museum.
Lezing door Renske Suijver
Renske Suijver is conservator bij De Mesdag Collectie en het Van Gogh Museum. Ze neemt je mee in het verhaal van Rosa Bonheur. Ze gaat dieper in op haar liefde voor dieren, haar kunst en haar bijzondere levensverhaal. Na de lezing is er ruimte voor vragen en kun je daarna op eigen gelegenheid de tentoonstelling bezoeken.
Lezing door Maaike Rikhof
Maaike Rikhof is conservator moderne kunst bij het Frans Hals Museum. In deze lezing gaat ze in op het queer-perspectief van Bonheurs werk en onconventionele leven. Hoe past dit in de culturele context van de 19de eeuw? En hoe kijken we hier vanuit ons eigen 21ste-eeuwse perspectief naar? Na de lezing is er ruimte voor vragen. De tentoonstelling kun je vooraf bezoeken.